Süsinikdioksiidi sisaldus atmosfääris on planeedile kasulik

Kliimaaktivistid korrutavad üleskutset vähendada planeedi süsinikdioksiidi tootmist, füüsik Freeman Dyson aga selgitab, et suurenenud süsinikdioksiidi sisaldus atmosfääris on tegelikult planeedile kasulik.

Kosmosest saadud mõõtmistulemustest on näha, et kogu maakera muutub süsihappegaasi mõjul rohelisemaks, suureneb põllumajanduslik saak ja taimede kasv. Samal ajal on inimesi, kes usuvad, et CO2 on üdini halb ja kliimamuutustes on süüdi ainult inimesed. Tegelikult aga tõstavad CO2 osakaalu hoopis veekogud ja vulkaanid. Inimese panus planeedi süsinikdioksiidi tasemesse on kõigest 0,000008%. Isegi kui jätkame tänases mahus nafta ja põlevkivi kasutamist, oleks meie osakaal süsinikdioksiidi taseme tõstmisel minimaalne, inimesed ei ole nii võimsad kui loodus.

Freeman Dyson avaldas aastal 2006. teose “The Scientist as Rebel” (Teadlane kui mässaja), milles ta seadis kahtluse alla inimtegevuse rolli globaalses soojenemises. 2008. aastal ajakirjale Physics World antud intervjuus ütles ta, et kliimamuutustega tegelemiseks kulutatav raha tuleks hoopis suunata muudele kiireloomulisematele ja olulisematele probleemidele nagu vaesus, nakkushaigused, rahvaharidus ja tervishoid.

Süsinikdioksiidil on planeedile väga soodsad mõjud, mida paraku ei taheta arvesse võtta. Dyson alustas atmosfääri süsinikdioksiidi mõju uurimist umbes 1978. aastal. Kui ta hakkas esmakordselt uurima CO2 mõju taimedele, arvas ta, et mõju võib olla umbes 10%, 35 aastat hiljem leidis ta, et see oli umbes 25%. CO2 tase on suurenenud umbes 40% ja umbes pool sellest on läinud taimestiku kasvuks, see on tohutult kasulik nii toidu tootmisele kui ka bioloogilisele mitmekesisusele, liikide säilimisele ja arvukusele.

Dysoni arvates on kliimamudelid suurepärased vahendid kliima mõistmiseks, kuid need on väga halvad vahendid kliima ennustamiseks. Mudelid sisaldavad vaid mõnda tegurit aga jätavad välja palju olulist. Tegelik on maailm palju keerukam kui mõni mudel. Osad teadlased väidavad, et päikesel ei ole mõju kliimamuutustele kuna päikese temperatuur ei muutu. See on tõsi, et päikese temperatuur on püsiv, küll aga muutub päikese aktiivsus. Päikesel on 11-aastased tsüklid, mis omavad väga suurt mõju kliimale. 

Freeman Dysoni arvates oleks patt üritada vähendada süsinikdioksiidi taset kuna see on planeedile liiga kasulik.

Kas inimtekkeline kliimamuutus on üldse tõene ja tegelikult tuleks kahtluse alla hoopis seada need viisid, millega üritatakse neid muutuseid ära hoida?

Ostukorv 0
VIIMATI VAADATUD 0